Topic outline

 • Så fungerar Utbilda.nllDu befinner dig på Region Norrbottens lärplattform Utbilda.nll.se.

  För att ta del av en utbildning så kan du söka efter den i fältet Sök utbildningar, eller leta via de olika kategorierna under rubriken Utbildningar. När du klickar på länken till en utbildning kommer du till ett kursrum. I ett kursrum kan det finns flera utbildningar/lektioner. För att starta en utbildning/lektion så klickar du på länken eller på den gröna pilen. 

  Du blir knuten till en kurs automatiskt eller via en kursnyckel. En del kurser tillåter gäster utan kursnyckel. Börja dock alltid med att logga in på plattformen.

  Inloggning med ett klick
  Lärplattformen kräver inloggning för att du fullt ut ska kunna gå utbildningar och få utbildningsresultatet registrerat. Det är enkelt att logga in: du klickar på länken Logga in uppe till höger. Om du är inloggad på Region Norrbottens interna nätverk så loggas du in automatiskt och ser [ditt förnamn] högst upp till höger. Du behöver alltså inte skapa ett nytt användarnamn eller lösenord för att logga in. 

  Man kan också nå lärplattformen utanför NLLnet. När man då klickar på Logga in så får man ange användarnamn och lösenord till nätverket och blir då inloggad. 

  E-utbildning med multimedia
  De flesta utbildningar erbjuds som fristående, klickbara multimediafiler. Denna typ av utbildning kallar vi för e-utbildning, e-lärandeutbildningar, webbutbildning eller Scorm-paket, efter den branschstandard som gör det möjligt att registrera testresultat, bland annat. E-utbildningen innehåller hela utbildningen i form av text, bilder, eventuell grafik och videofilmer, övningar, och kunskapstester. Ibland kan det också finnas kunskapstest, i form av frågor, i kursrummet där du hittar e-utbildningen.

  Om du har frågor om innehållet i e-utbildningen, vänd dig då till den kursansvarige som visas för respektive utbildning.