Topic outline

 • Så fungerar Utbilda.nllDu befinner dig på Region Norrbottens lärplattform Utbilda.nll.

  För att ta del av en utbildning så kan du söka efter en utbildning eller hitta igen den via att välja kategori (Utbildningar). Klicka du på länken för att komma till ett kursrum. I ett kursrum kan det finns flera utbildningar/lektioner och för att starta igång en utbildning/lektion så klickar du på länken eller på den gröna pilen framför. 

  Du blir knuten till en kurs automatiskt eller via en kursnyckel. En del kurser tillåter gäster utan kursnyckel. Börja dock alltid med att logga in på plattformen.

  Inloggning med ett klick
  Lärplattformen kräver inloggning för att du fullt ut ska kunna gå utbildningar och få utbildningsresultatet registrerat. Det är enkelt att logga in: du klickar på länken Logga in uppe till höger. Om du är inloggad på Region Norrbottens interna nätverk så loggas du då in automatiskt och ser [ditt förnamn] högst upp till höger. Du behöver alltså inte skapa ett nytt användarnamn eller lösenord för att logga in. 

  Man kan också nå lärplattformen utanför NLLnet och när man då klickar på Logga in så får man ange användarnamn och lösenord till nätverket och blir då inloggad. 

  E-utbildning med multimedia
  De flesta utbildningar erbjuds som fristående, klickbara multimediafiler. Denna typ av utbildning kallar vi för e-utbildning, e-lärandeutbildningar, webbutbildning eller Scorm-paket, efter den branschstandard som gör det möjligt att registrera testresultat, bland annat. E-utbildningen innehåller hela utbildningen i form av text, bilder, eventuell grafik och videofilmer, övningar, och kunskapstester. Ibland kan det också finnas kunskapstest, i form av frågor, i kursrummet där du hittar e-utbildningen.

  Om du har frågor om innehållet i e-utbildningen, vänd dig då till den kursansvarige som visas för respektive utbildning.